World Press Photo ’14

Disponible en castellano

Del 6 novembre al 8 desembre va tenir lloc l’exposició de la World Press Photo al CCCB. L’estudiant de periodisme, Clara Tiffon Fabian, hi va anar i això és que el va veure:

«Un recull deles imatges més colpidores del nostre móna través dels ulls dels fotoperiodistes més incisius»
«Una exposició que apropa al ciutadà la qualitat fotoperiodísticaactual»

Per Clara Tiffon Fabián

Històries, mirades, actituds, conflictes, emocions… tot ens arriba a través dels ulls dels fotoreporters per a commoure el nostre interior. Aquesta exposició mostra la gran simbiosi entre fotografia i periodisme, la qual cosa ens transporta a una realitat llunyana en l’espai però propera en el cor.

L’exposició va disposar de 130 fotografies distribuïdes en diferents seccions, corresponents a les modalitats de premi d’aquest concurs d’alt prestigi fotogràfic: Notícies d’actualitat, Temes d’actualitat, Temes contemporanis, Vida quotidiana, Retrats, Retrats en l’Entorn, Natura, Esports d’Acció i Esports Cròniques.

A part d’això, l’exposició va comptar amb la projecció dels guanyadors dins la categoria multimèdia, tractant temes quotidians que incentiven el fotoperiodisme a través de programes educatius.

Aquest any, hi van participar 5.754 fotògrafs de 132 nacionalitats diferents i s’hi van presentar 98.671 imatges per a intentar guanyar el premi més prestigiós en l’àmbit mundial dins el camp de la fotografia.

La World Press Photo 2014 compta amb cinc guanyadors de la ciutat de Barcelona: Pau Barrena, en la categoria de Retrats a l’entorn; Moisès Samán, segon premi en la categoria de Temes d’Actualitat; i l’equip format per David Airob, David Ramos i José Bautista, que han obtingut el tercer premi en la categoria de curtmetratges en el marc de la secció Multimèdia del concurs.

SteinmeyerJohn Stanmeyer
Així que entrem per la porta trobem la fotografia “Signal”, que l’any 2013 va resultar guanyadora en l’àmbit individual. Es tracta de la foto de John Stanmeyer que mostra, amb una composició molt interessant, com els immigrants africans de Yibuti aixequen els seus telèfons mòbils en cerca de cobertura del país veí (Somàlia) per tal de posar-se en contacte amb les seves estimades famílies.

Després d’aquesta fotografia inicial, l’exposició mostra les fotografies guanyadores del 1r, 2n i 3r premis de les seves categories, individualment i en format reportatge.

Els guanyadors d’aquest any han captat imatges molt impactants, tractant temes d’actualitat amb molta rellevància i transcendència social. L’alemany Markus Schreiber va guanyar el premi al Millor retrat amb una imatge captada en el funeral de Nelson Mandela a Sud-àfrica.

Philipe LopezPhilipe Lopez
El guanyador en la categoria de Notícies d’actualitat és el francès Phillipe Lopez, que capta els supervivents del tifó Haiyán de les Filipines. La imatge de dos germanes en el poble de Merkenbrechts (Àustria), de l’holandesa Carla Kogelman, ha resultat guanyadora dins la categoria  de Reportatges.

El premi en la categoria de Temes comtemporanis és per a Sara Naomi Lewkowicz, amb el reportatge que tracta la violència de gènereJulius Schrank ha estat el guanyador de la categoria Vida quotidiana, amb una foto on capta combatents de la guerrilla birmana.

L’italià Alessandro Penso s’ha emportat el premi de Temes d’actualitat amb la  imatge d’un  refugiat  de Síria a Sofia, Bulgària. El fotògraf Goran Tomasevic esdevé el guanyador de Relats  d’actualitat, després de jugar-se la vida amb la seva sèrie d’imatges a causa d’un atac per part dels rebels a Damasc, Síria. Canviant de categoria, el fotògraf Steve Winter, de National Geographic, s’ha emportat el permi de Naturalesa, amb la fotografia d’un puma al parc Griffith de Los Angeles.

Per últim, en la categoria d’Esports, el guanyador ha estat Peter Holgersson, amb la fotografia de l’atleta sueca Nadja Casadei, abans de ser tractada d’un càncer limfàtic.