Periodisme internacional

Disponible en castellano

Les cinc mirades del periodisme internacional

Les cinc mirades del periodisme internacionalPer Patricia Schilt

La Facultat va rebre l’alumni Joan Solé, el qual ens presentava el seu segon llibre: Les cinc mirades del periodisme internacional (Librooks, 2015). Consta de cinc entrevistes a cinc periodistes de l’àmbit internacional de Catalunya: Marc Marginedas, que no va poder participar en aquesta taula rodona, Martí Anglada, Toni Cruanyes, Jordi Pérez Colomé i Sergi Vicente. Vam tenir el plaer de poder escoltar cinc històries, amb perfils totalment diferents. Debateren el futur del periodisme internacional, la crisi i l’aparició de les noves tecnologies.

Inicialment hi va haver les quatre intervencions dels protagonistes, explicant cada un d’ells el paper del periodisme internacional, abans i ara.

libro-JoanSoleMartí Anglada, amb molta ironia, recordava «d’on venim i els qui han caigut», referint-se als fundadors del periodisme internacional (els historiadors Heròdot i Plutarc) i als caiguts en la professió (el presentador de la NBC, Brian Williams, que havia estat destituït la setmana anterior). Comentava: «És un home que ha fet una gran carrera internacional i ha caigut per una ximpleria: es va creure que estava a sobre d’un helicòpter i dotze anys després ha explicat la seva història i això li ha causat perdre la feina.» Segons Anglada, es tracta d’un gran caigut de la professió que hem de tenir present.

Toni Cruanyes ens explicava, al cap d’un any de no exercir com a corresponsal, la seva història. Posà èmfasi en el fet que el periodisme internacional és «la primera víctima de la crisi dels mitjans», ja que allò que intenten els nous mitjans és buscar maneres més barates d’exercir l’ofici. Però també, per altra banda, el periodisme és el principal beneficiari d’internet, ja que les noves tecnologies permeten d’arribar a molta més gent.

Jordi Pérez Colomer, alumni de la Facultat, ens parlà del paper de les noves tecnologies en el periodisme internacional, de com fer-ho per a estar en aquest món. Per tant, ens explicava que els periodistes hem de treballar molt més, hem de fer la feina cada dia millor, hem de tenir pensaments diferents, per tal de poder ser diferents dels altres. «Ser periodista és intentar aconseguir que la gent llegeixi el que tu fas.» Simplement: «periodisme és explicar el que passa».

Sergi Vicente insistí a dir que s’ha d’apostar per les noves generacions, «tal com en Martí va apostar per mi per a dur la corresponsalia de Pequín». També deixà clar que és una feina de molta «precarietat», i «no val la pena perdre el temps amb notícies banals». Afirmà que és una feina difícil i que qui l’exerceix ha d’estar disposat a fer sacrificis. Cal tenir «vocació».

I, al final de l’acte, Joan Solé ens intentà de dir que  «no desistim a deixar aquesta professió tan maca», sinó que intentem denunciar-ne la precarietat i que «tinguem veu».