El Gran Wyoming i Marc Marginedas

Disponible en castellano

Premis de Comunicació BlanquernaJMB
Text: Irene Torrecilla.

L’auditori és ple de gent. La majoria són alumnes de primer de comunicació. Un grup, càmera en mà, fa proves de llum abans no arribin el degà de la Facultat, Josep Maria Carbonell, i les persones que presentaran i recolliran els guardons.

A quarts de set comença l’entrega de premis i la cloenda de les XX Jornades de Comunicació Blanquerna. Enguany el guardonat amb el Premi Blanquerna Millor Comunicador 2013 ha estat el Gran Wyoming, pel seu programa El Intermedio a La Sexta.

Però la part emotiva de l’acte va arribar amb el Premi extraordinari. En aquesta edició, l´equip directiu de la Facultat va decidir que Marc Marginedas es mereixia el premi per ser un “referent”, tal i com va explicar el degà a l’inici de l’esdeveniment. El premi també és en reconeixement a la tasca del col·lectiu de periodistes que treballen en zones de conflicte.

“Volem donar veu a aquelles notícies que sempre queden fora de l’escaleta”, explicava Carbonell.

Sandra Balsells, fotoperiodista i professora de la Facultat, va fer un discurs ple d’orgull cap al seu company de professió, Marginedas. “Comunicar l’invisible és el que ha fet en Marc”, deia per arrencar i va recordar Ricardo Garcia Vilanova, Javier Espinosa i els més de 30 periodistes segrestats a Síria. “Síria no mereix aquesta apagada informativa”, va sentenciar Balsells. I afegia: “Aquest periodisme no té més que voler fer visible allò que es vol invisibilitzar, és una funció social per a què el món no sigui més opac del que ja ho és”.

La professora Sandra Balsells; el director d’El Periódico, Enric Hernández; el degà de la Facultat, Josep Maria Carbonell i la professora Carme Basté.JMB

La professora Sandra Balsells; el director d’El Periódico, Enric Hernández; el degà de la Facultat, Josep Maria Carbonell i la professora Carme Basté.

Sobre Marginedas, amb qui ha coincidit sempre a Barcelona, tot i que “les nostres trajectòries es van anar creuant”, Balsells va assegurar que “és un periodista a qui no se li encarregava anar a un lloc, sinó que era ell qui s’oferia”. I així ho va corroborar Enric Hernández, director de El Periódico, qui va recollir el premi en nom de guardonat.

Hernández va explicar que “cada cop que hi ha una guerra el periodisme queda més fora”. El director de El Periódico va assegurar que “es necessita compromís i s’han de tenir fonts contrastades i directes per no caure en el que cau tothom i marcar la diferència” amb mitjans que tiren d’agència. Hernández va repetir unes paraules que Marginedas li havia dit sobre rebre premis ara:

“Jo no em mereixo cap premi perquè jo no he fet res, només m’he deixat segrestar”. 

Abans del moment estel·lar de l’acte, amb el vídeo d’agraïment de el Gran Wyoming, Carme Basté va oferir unes paraules als assistents. Basté, directora de la Fundació La Marató de TV3 i professora a Blanquerna Comunicació, estava molt orgullosa de que els alumnes “valoreu uns continguts valents, crítics i amb humor que consideren que l’espectador és intel·ligent i està informat” com els del programa El Intermedio:

“Hem premiat una excel·lent combinació entre l’actualitat i la crítica, i hem premiat un guió de qualitat”.